The Groves Residence Hall Complex

« View all Work

The Groves Residence Hall Complex

PROJECT TAGS: , , ,

Location
Hampden-Sydney, Virginia

Owner
Hampden-Sydney College

Architect
Hanbury

Size
38,000 square feet

W. M. Jordan Company provided Design/Build services for Hampden-Sydney’s newest residence hall complex, The Groves, completed in late 2020.

Located on a circular drive named Garland Lane in honor of retired Dean of Admissions Anita Garland, the 38,000-square-foot complex is positioned in the woods to the west of Whitehouse Quadrangle. Apartment-style residence halls and a community building overlooking Chalgrove Lake are linked by footpaths and a central courtyard area that harnesses the location’s natural beauty.

Student leaders offered feedback throughout the planning process; as a result, the complex includes complete kitchens and separate living rooms—amenities in which upperclassmen have expressed interest. The five residence hall buildings house approximately 150 students.

Red brick foundations support taupe and moss green plank siding topped by the traditional metal roofs found in Southside Virginia—choices inspired by the College’s original wood clapboard buildings and historic buildings like Estcourt, Thornton Place, and the Birthplace, where final plans for the opening of Hampden-Sydney College were made in 1775.

RELATED WORK